Als we het over lichaamsbeweging hebben, denken we over het algemeen als eerste aan de positieve effecten op onze lichamelijke gezondheid. Maar het heeft ook een positief effect op onze mentale gezondheid. Het is niet nodig om gelijk intensieve workouts te gaan doen! Elke dag een wandeling kan al voldoende zijn om onderstaande effecten te ervaren!

 1. Het heeft een positief effect op je stemming
  Lichaamsbeweging stimuleert neurotransmitters die gevoelens van plezier opwekken, endorfine en serotonine. Of je nu sport met een vriend of een stevige wandeling maakt, het effect van deze hormonen blijft hetzelfde. Je voelt je gelukkiger en meer ontspannen. Daarnaast heeft ook de sociale interactie een positief effect op je geestelijke gezondheid.
 2. Het vermindert angst en depressie
  Endorfine vermindert de gevoelens van angst, depressie en stress. Dit komt o.a. doordat endorfine de aanmaak van cortisol (stresshormoon) remt.
  Daarnaast zorgt lichaamsbeweging voor afleiding, wat leidt tot minder piekeren en dus minder aanmaak van cortisol.
 3. Het verbetert je concentratie, focus en geheugen
  Lichaamsbeweging heeft een positief effect op je concentratie en focus. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de hippocampus groeit als je aan kracht- of cardiotraining doet. Dit deel in je hersenen is verantwoordelijk voor je leervermogen en geheugen.
 4. Het verbetert je slaap
  Lichaamsbeweging gedurende dag verbetert je slaap. De meest voordehand liggende reden hiervan is dat je je lichaam overdag harder laat werken en in de avond minder energie over hebt. Daarnaast maak je door te bewegen serotonine aan, waaruit melatonine wordt gevormd. Het is echter niet verstandig om een uur voor het slapen een intensieve training te doen. Hierdoor maak je een dosis adrenaline aan, wat je alert en actief maakt.

Iedere dag wat lichaamsbeweging heeft dus niet alleen een positief effect op je lichaam, maar ook op je geest.
Het is belangrijk om voor jezelf te kijken wat voor jou haalbaar is. Jezelf pushen heeft alleen maar weer een negatief effect!

Misschien ook interessant

 • Lees verder
 • Lees verder
 • Lees verder