‘’Een eetstoornis is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoord eetgedrag. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen’’ (psyQ, 2022). Een eetstoornis kan ernstige lichamelijke gevolgen hebben, zoek bij het vermoeden van een eetstoornis altijd professionele hulp!

Een paar jaar geleden heb ik last gehad van een eetstoornis (anorexia). Inmiddels kan ik zeggen dat ik sterker en fitter ben dan voor mijn eetstoornis. Krachttraining heeft een belangrijke rol in mijn herstel gespeeld.

Eind 2015 is mijn eetstoornis begonnen. Op dat moment had ik een gezond gewicht, die wel al aan de lage kant was. Binnen een half jaar was ik ruim een derde van mijn lichaamsgewicht kwijt. Zo min mogelijk eten en zoveel mogelijk bewegen. Als ik er nu op terug kijk weet ik dat ik lichamelijk een wrak was. Een verzuurd en uitgeput lichaam bij de minste inspanning, haaruitval, een extreem droge huid, altijd koud, blauwe plekken van het zitten en liggen, geen menstruatie meer enz.

Op sommige dagen vond ik mezelf te dun, maar ik was geobsedeerd door het cijfertje op de weegschaal. Toch was het uiteindelijk een goede reden om mezelf toe te staan om een paar dagen per week ongezond te eten en alcohol te drinken. Op de overige dagen moest ik wel extreem streng voor mezelf zijn, dus zo min mogelijk eten en zoveel mogelijk bewegen. Toch ben ik in die periode een paar kilo aangekomen.

oe heeft krachttraining mij geholpen bij mijn herstel?

Ik wist dus dat ik aan moest komen, maar ik wilde het niet meer op de manier hoe ik het nu deed. Ik besloot dat ik wilde gaan trainen, zodat ik aan zou komen in spiermassa. Ik ben lid geworden van de sportschool, maar ik boekte geen resultaat. Daarom ben ik in 2018 bij een personal trainer begonnen.

Vanaf dat moment ben ik consequent gaan trainen. Naast de trainingen hebben wij mijn voeding opgebouwd en zo heb ik ook een regelmatig eetpatroon ontwikkeld.

Het eerste jaar was het erg moeilijk. Ik vond het eng om meer te eten en om producten te eten die ik mezelf had verboden. Tegelijkertijd merkte ik dat de trainingen niet goed gingen als ik niet voldoende at. Op die momenten baalde ik dan ook weer van mezelf, want het was zonde van m’n trainingen.

Hier is mijn focus dan ook veranderd. Ik ben mij meer gaan richten op sterker worden. Het voelde goed om te zien dat ik steeds meer gewicht kon tillen en dat ik de trainingen sowieso beter aan kon. Ik werd mij er bewust van dat ik mijn lichaam alleen op kon bouwen als ik het ook voldoende calorieën binnen kreeg. Waar het eerst mijn vijand was, werd het nu iets wat ik nodig had om mijn doelen te bereiken. Ik voelde mij steeds fitter en mijn lichaam kon veel meer dan ik dacht.

Psychisch heeft het trainen ook veel opgeleverd. Over het algemeen hebben mensen met een eetstoornis vaak moeite om gevoelens en gedachten te uiten en los te laten. Dit maakt dat het zich alsmaar opstapelt. Bij mij veroorzaakte dit paniekaanvallen en woede uitbarstingen. Ik leerde dat ik een deel van deze lading kwijt kon in mijn krachttraining en kickboksen. Na de trainingen voelde mijn hoofd lichter, minder chaotisch en mijn slaap verbeterde.

Daarnaast hebben mensen met een eetstoornis vaak last van faalangst en behoefte aan controle. Krachttraining helpt om grenzen te verleggen, uit je comfortzone te komen en te leren dat falen niet erg is. Tijdens krachttraining moet je wel falen om uiteindelijk beter te worden.

Valkuilen

Het is belangrijk om je bewust te blijven van het feit dan een eetstoornis een hardnekkige aandoening is. De kans op een terugval is 20 tot 57% en is de eerste twee jaar het grootst.

Er zijn overal dingen die de eetstoornis kunnen triggeren. Dus ook tijdens het trainen! Onderstaande punten zijn dat ook belangrijk om de kans op een terugval te verkleinen:

 • Maak samen met een trainer/coach een trainings- en voedingsplan.
 • Vermijd dat de focus weer op de weegschaal komt! Houd je progressie niet in de gaten met de weegschaal. Maak in plaats daarvan foto’s.
 • Eet voldoende en regelmatig! Begin zeker de eerste twee jaar na je herstel niet met bulken, cutten, bepaalde diëten enz.
 • Het trainen moet niet dwangmatig worden. Je moet het met plezier blijven doen.
 • Luister naar je lichaam!
  • Merk je dat je niet voldoende bent hersteld of last hebt van vermoeidheid? Sla dan een keer een training over of neem een weekje rust.
  • Merk je dat je meer honger hebt dan normaal? Eet dan wat extra! Je lichaam vraagt er niet voor niks om. Je hebt het nodig!
 • Vergelijk jezelf niet met een ander. De één heeft meer calorieën nodig dan de ander!

Blijf altijd eerlijk tegen jezelf en je omgeving en vraag op tijd om hulp als je merkt dat je terugvalt in oud gedrag!

Misschien ook interessant

 • Lees verder
 • Lees verder
 • Lees verder